Chia seemed on toitainete sisalduse poolest linaseemnetest väärtuslikumad. Neid kutsuti indiaani jooksjate toiduks, sest chia seemned annavad uskumatult palju energiat ning kaitsevad keha vedelikukao eest. Chia seemned sisaldavad suures koguses omega-3 rasvhappeid, antioksüdante, k.a. kvertsetiini, kiudaineid, kaltsiumi, magneesiumi, fosforit, rauda ja boori.
Chia seemned pärinevad õitsva taime salvia hispanica viljadest, mis kuulub ühte perekonda mündiga. Chia on pärit Lõuna-Ameerikast, kus seda kasvatati juba eelajaloolistel aegadel. Mehhikos asteekide juures oli chia koguni nii hinnatud taim, et sellele pühendati iga-aastaseid pidustusi. Kolumbuse vallutuste järgselt vajus chia seemnete tarvitamine unustustehõlma, kuna hispaania vallutajad keelasid pärismaalastel selle rituaalse tähendusega taime kasvatamise. Viimasel ajal aga on toimunud chia seemnete võimas taastulemine ja selleks on ka põhjust - need seemned on mitmete suurepäraste omadustega supertoit.
Chia seemnetes on 64 % omega-3 ja 19% omega-6 rasvhappeid. Võrdluseks, linaseemnetes on need arvud vastavalt 58 % ja 15 %. Kahtlemata on nii chia- kui ka linaseemned suurepärasd omega-3 allikad, kuid chias on kõrgem mineraalainete sisaldus - nad sisaldavad 631 milligrammi kaltsiumi ja 466 mg magneesiumi 100 grammi seemnete kohta (linaseemnetes on vastavalt 199 mg kaltsiumi ja 362 mg magneesiumi). Kui süüa päevas üks supilusikatäis Chia seemneid, saab sellest 100 mg kaltsiumi ja 70 mg magneesiumi, mis on üsna arvestatav kogus.
Chia seemned (100 g ) Linaseemned (100 g)
Omega-3 64 % 58 %
Omega-6 19 % 15 %
Kaltsium 631 mg 199 mg
Magneesium 466 mg 362 mg
Nii chia- kui ka linaseemnetes on palju kiudaineid ning kõrge valgusisaldus. Chia seemned sisaldavad 20 % valke, mis on paljude teraviljadega võrreldes palju kõrgem protsent. Näiteks riisis on ainult 7 % valke, kaerahelvestes aga 17 %.
Võrreldes linaseemnetega ei sisalda chia seemned selliseid antitoitaineid nagu glükosiidid, trüpsiini inhibiitorid ja fütaadid. Kuna chia seemned on linaseemnetega võrreldes parema koostisega, võib neid süüa korraga rohkem. Chia seemnetes on kõrgem antioksüdantide sisaldus, mistõttu nad säilivad ligi 4-5 aastat.
Chia seemnetel on mõnusalt mahe pähkline maitse. Neid võib süüa eraldi toiduna, lisada salatitele, putrudele ja suppidele (peale valmimist) ning magustoitudele. Kuna chia seemned on 2 millimeetrised terakesed, võib neid süüa tervelt, kuid jahvatamine aitab siiski parandada nende omastatavust. Chia seemnetel on hea omadus moodustada þeleetaolist ainet, mistõttu võib neid kasutada ka pudingite ja tarretiste tegemiseks. Toredaid retsepte ja lisalugemist Chia seemnete kohta võite leida Sille Poola blogist
Allikas-Via Naturale