Tseiloni kaneelipuu koorest (Cinnamomi cortex) tehakse kaneelikange. Korjamine toimub vihmaperioodil, mil pealmine koor kergesti oksa küljest lahti tuleb.Saadud umbes 1 mm paksused kooreliistakud seotakse kimpudesse ning jäetakse 1-2 päevaks mattide alla fermenteeruma. Seejärel eraldatakse koore sise- ja väliskiht ja lastakse puhastatud koorel päikese käes kuivades rulli tõmbuda (või on see juba ise rulli tõmbunud). Kuivamisel omandab kaneel tüüpilise kollakaspruuni värvi. Mitu sellist rulli lükatakse üksteise sisse, nii et nad moodustavad kaneelikangi.

Parim kaneel tuleb Sri Lankalt, kuid tseiloni kaneelipuud kasvatatakse ka Tellicherry, Jaaval, Sumatral, Lääne-Indias, Brasiilias ja Egiptuses.

Omadused

Kaneel on väga aromaatne ja peene, veidi magusa maitsega, kuid samal ajal ka mõrkjas. Parima kvaliteediga on rullikeeratud paberit meenutavad heledad kangid. Mida õhem on koor, seda peenem on kaneeli maitse.

Kaneeli kvaliteeti hinnatakse spetsiaalse mõõtühikuga ekelle. Parima kaneeli hinne on 00000. Mida vähem nulle, seda kehvem kvaliteet.

Kõrge kvaliteediga Sri Lanka kaneel on väga õhuke sile koor, mis on helekollakaspruuni värvi, lõhnab väga hästi ning maitseb eriti magusalt, soojalt ja aromaatselt. Maitse annab kaneeliõli (üks eeterlik õli), mida ta sisaldab 0,5...1%. Selle õli valmistamiseks kaubana kaneelikoort tambitakse, leotatakse merevees ning seejärel destilleeritakse kiiresti. Õli on kuldkollane, kaneelilõhnaga ja väga kuuma aromaatse maitsega. Tema põhikomponent (75%) on kaneelaldehüüd, mis annabki kaneelile terava maitse ja lõhna. Seismisel seob ta hapnikku, muutub tumedamaks ning tekivad vaikained.

Kasulikud omadused

Kaneeli omadusi kiitis juba Hippokrates 2500 aastat tagasi. Kaneeliõli on eeterlik õli. Ta mõjub tugeva antiseptikumina, soojendab kogu keha ning aitab  stimuleerida südametegevust ja vereringet. Teda on kunagi peetud külmetusevastaseks vahendiks.

Kaneeli igapäevast tarvitamist koos vedelikuga on soovitatud skorbuudivastase vahendina.

On leitud, et pool teelusikatäit kaneeli päevas võib alandada tunduvalt suhruhaigete veresuhkru taset. Toime avaldub ka kaneeli leotamisel tees ning ka mittesuhkurtõbistel. Toimeaineks on MHCP (metüülhüdroksü-halkoon-polümeer), mis toimib insuliini taoliselt, soodustades suhkru omastamist rakkude poolt.

Suhkurtõve (Tüüp 2) põdevate patsientidega tehtud katsetes ilmnes, et nendel, kes võtsid päevas sisse mõne grammi kaneeli, oli veresuhkur 20% madalam kui kontrollrühmal. Osalt koguni haiguse sümptoomid kadusid. Kaneeli võtmise  lõpetamisel tulid kaebused kohe tagasi.

Peale selle aitab  vähendada  MHCP rasva- ja kolesteroolisisaldust veres.

Kumariin (fütokemikaal mida leidub ka maasikates, kirssides, mustades sõstardes, aprikoosides jpt taimedes) on verd vedeldava, seente- ning kasvajavastase toimega.

Droogina

Droogina kasutatakse 'kaneelikoort' (Cinnamomi cortex). Kaneel võib  suurendada söögiisu, soodustab seedimist ja vähendab kõhugaase.

Vajalik kogus

Ühekordseks annuseks 0,5 – 1 gr ja päevaannuseks 2–4 gr droogi või 1–2 tilka eeterlikku õli.

Vastunäidustused

Kaneeli droogina ei soovitata kasutada raseduse ajal ja ka inimestel kellel esineb ülitundlikkus kaneeli suhtes.

Algallikas Wikipedia

OstaE-poest 

Kaneeli toiteväärtus ja biokeemiline koostis

 
Toitained Väärtus
100 g kohta
Vesi   10,58 g
Kalorsus   247 kcal
Süsivesikud   80,59 g
Suhkrud   2,17 g
Kiudained   53,1 g
Valgud   3,99 g
Lipiidid   1,24 g

 

Toiteelemendid[3]
Toiteelement Väärtus
100 g kohta
Kaltsium (Ca)   1002,0 mg
Kaalium (K)   431,0 mg
Fosfor (P)   64,0 mg
Magneesium (Mg)   60,0 mg
Naatrium (Na)   10,0 mg
Raud (Fe)   8,32 mg
Tsink (Zn)   1,83 mg

 

Vitamiinid[3]
Vitamiin Väärtus
100 g kohta
A   15,0 μg
C   3,8 mg
B1   22 μg
B2   41 μg
B3   1332 μg
B6   158 μg
E   2,32 mg
Folaadid   6,0 μg
K   31,2 μg