Kakaooad on suhkruvabad, end sisaldavad valku, rasvu, süsivesikuid, kiudaineid, rauda, kaltsiumi, magneesiumi, B-vitamiine, C- ja E-vitamiini ning palju teisi aineid. Kakaoubade kõrge magneesiumisisaldus aitab tugevdada südamelihast, aeglustab vere hüübimist, reguleerib vererõhku ning alandab tromboosi- ja insuldiohtu. Kakaooad aitavad vähendada ka veresoonte lupjumise sümptomeid ja riski ning menstruaalkrampe. Magneesium võib tõsta organismi aluselisust, mis aitab kaasa mürkainete eemaldamisele organismist.

Kakaooad sisaldavad serotoniini, trüptofaani, anandamiidi, dopamiini, fenüületülamiini (PEA) ja monoamiin oksidaas ensüümi inhibiitoreid (MAO). Neil kõigil on positiivne mõju ajukeemiale, sest need suurendavad serotoniini ja teiste neurotransmitterite ringlust ajus. Need looduslikud kemikaalid on seotud õnnetundega. Trüptofaan on asendamatu aminohape, mis on eelühendiks serotoniini sünteesile meie ajus. Serotoniin on stressivastane neurotransmitter, mis vähendab ärevust ja suurendab meie võimet stressi tõrjuda. Arvatavalt aitab serotoniin parandada meeste enneaegset ejakulatsiooni probleemi. MAO inhibiitorid võimaldavad neurotransmitteritel ajus kauem ringelda, blokeerides ensüümid, mis muidu neid lõhustavad.

Fenüületüülamiin on adrenaliinisarnane kemikaal, mida tuntakse „armuainena“, sest seda hakkab organism tootma siis, kui inimene on armunud. FEA soodustab keskendumist, erksust ja positiivset ellusuhtumist, mis muudab kakao looduslikuks Prozaci vasteks. Anandamiidi tuntakse „õndsuse kemikaalina“, sest seda eritub siis, kui me tunneme ennast eriti hästi. Dopamiin on meeleolu regulaator, mis aitab piirata söögiisu ja sundkäitumist, suurendades samal ajal vaimset keskendumist ja positiivset hoiakut.

Kakaoubadel on kõigist toiduainetest kõrgeim antioksüdantide kontsentratsioon. Uuringud on näidanud, et kakao antioksüdandid on väga stabiilsed ja inimorganismile kergesti omastatavad. Lisaks on leitud, et kakaos sisalduvad antioksüdandid võivad jõuda sihtrakkudeni 30 minuti jooksul

Tassitäis kakaod päevas aitab säilitada tervist. Sellisele järeldusele jõudsid ameerika teadlased, kes selgitasid välja, et selles joogis sisaldub palju võimsaid antioksüdante. Need ained aitavad paljusid haiguseid ära hoida ja pidurdavad organismi vananemist. Värsketel andmetel sisaldab kakao rohkem antioksüdante kui tee või punane vein.

Viimasel ajal tehtud uuringud kinnitavad tee, punase veini ja kakao joomise kasulikkust. Möödunud aasta aprillis avaldati Hiinas andmed selle kohta, et tee joojatel on vähki haigestumise risk kaks korda väiksem kui nendel inimestel, kes teed ei joo. Aasta tagasi teatasid Prantsuse uurijad, et pokaal punast veini päevas vähendab infarkti kordumise tõenäosust. 2004 a. läbi viidud 8000 ameeriklase uurimine näitas, et kakaost valmistatud šokolaadi söömine pikendab eluiga.

Kõik need toiduained on rikkad polüfenoolide poolest, millel on inimorganismi jaoks antioksüdantne toime. Nad hävitavad vabu radikaale – organismi poolt toodetavaid laetud osakesi, mis kahjustavad rakke ja soodustavad selliste haiguste nagu vähk teket.

Teadlased New-Yorgi Cornelli Ülikoolist viisid läbi rea katseid selgitamaks välja antioksüdantide sisaldust tees, punases veinis ja kakaos. Kõige rohkem leidus antioksüdante kakaos – neid oli seal kaks korda rohkem kui punases veinis, peaaegu 3 korda rohkem kui rohelises tees ja 5 korda rohkem kui mustas tees.

"Vaatamata sellele, et antioksüdandid on tervise säilitamiseks vajalikud, pole senini suudetud välja selgitada, kui suur peaks olema nende inimorganismi normaalseks talituseks vajalik päevane kogus", - teatas Chan Yun Lee Cornelli Ülikoolist. Tema sõnul "aegajalt joodav tass või kaks kuuma kakaod suurendab antiosküdantide hulka organismis". Hea on süüa ka kakaonipse vüi kakao ubasid, mis ei ole rüstitud ning on päikese käes kuivatatud.

Kuigi kakaod sisaldub paljudes toiduainetes, nagu näiteks šokolaadis, on teda kasulikum tarvitada  ka joogina. Šokolaaditahvlites on palju küllastunud rasvu: 40 g tahvlis – 8 g, aga tassitäies kakaos – ainult 0.3 g.

Allikas: BBC